mandala fömenu
mandala
mandala
mandala
mandala
mandala
mandala
Mandala menu2
Mandala menu2
Mandala menu2
Mandala menu2
Mandala menu2
Mandala menu2

A FORMÁK HÁTTERE

mandala

 

Pont: egység
Kör: örökkévalóság, kozmikus rend, varázskör.,szellemiség
Spirál: örvénylés, dinamizmus
Négyzet: föld, anyag,stabilitás
Csúcsán álló négyzet: labilitás
Oldalán álló háromszög: férfiasság, kreativitás, teremtő energia, felemelkedés, Szentháromság
Csúcsán álló háromszög: víz, nőiesség, anyagbatörekvés
6 ágú csillag: kozmikus egyensúly, elégadettség
5 ágú csillag: tökéletes ember, teljesítmény,  a hatalom, erő jelképe
Vonal: mozgás
Hullámvonal: ritmusos terjedés
Fa: élet, fejlődés
Szív: szeretet, szerelem, érzelmek
Víz: anyagi létezés, megtisztulás, tudattalan, lélek, ösztön
Háló: megkötöttség
Félkör: szellemi nyitottság

Lótuszvirág: örök élet
Rózsa: fény, szeretet
Ibolya: szerénység
Tulipán: A tulipán különböző módosulatai a nőt kislány korától az élet minden pillanatában ábrázolni képes a betegségig, az öregségig, a halálig. A tulipán erősen stilizált ábrázolású! Ez nem a forma hiányossága, hanem kimondottan cél. Ugyanis a tulipán az Isten jelképes ábrázolása is múltunkban. Rovásírásban pl. az Ös-Ten rovás jelekkel hasonló formát ad a tulipán és annak levelei. Illetve a stilizált ábrázolás hozza a női nemi szerv, és egy szülő nő formaiságát is.

mandala

Tulipánról bővebben:
A tulipán, mint szimbólum, többféle jelentés tartalommal bír. A színe a magyar népművészetben jellemzően piros, ami jellemzően az érzékiségre, a szerelemre is utal. Mint termékenység szimbólum gonosz elhárító szerepe is van, ezért faragták régen kapukra is.
Használati tárgyakra is faragták, festették, mint tulipános láda, hímezték terítőre, ágyneműre, ruhára. Karpereceket, övvereteket és szíjvégek kedvelt díszítő motívuma. Edényeken is találkozhatunk ezzel a virággal, a korondi fazekasság fő díszítő eleme is tulipán.
A nőiességet jelképezve a születéssel van kapcsolatban, a tulipán lényegében a két széttárt combnak és az élet kapujának ikonikus ábrázolása. (Jankovics Marcell: Jelképtár)

Bimbó - kislányokat jelöl, akik még ártatlanok, szüzek. A világosabb árnyalatok a jellemzőek. Kislányok szobájába, illetve nekik szánt ajándékokra gyönyörű lehet a bimbós tulipán.
Nyíló tulipánok -  fiatal lányokat jelképezi, akiknek már udvarolnak, eladó sorban vannak. A pubertáskorban levő lányok szobájába megfelelő, illetve nekik szánt ajándékra.
Kinyílt virág - megházasodott asszonyokat jelöl. A konyhában helyezzük el!
Tulipán ábrázolás fordított szívvel - nő és férfi együttlétét jelképezi. Hálószobában érdemes feltenni és javasolt a piros szín használata
Fias tulipán - A  tulipán kelyhének belsejében egy magocska vagy egy másik tulipán van. Ez a szimbólum az áldott állapotban levő levő asszonyokat jelöli, akik szívük alatt hordják magzatukat. A lakás középső részére helyezzük el. Kiváló díszítés lehet kismamáknak szánt ajándékokra.
Visszazáródó tulipán - Az idősebb asszonyok jelképe, akik már nem szülőképesek. A konyhába érdemes elhelyezni. Ha gyermeket szeretnénk, véletlenül se helyezzük el ezt a tulipánváltozatot önmagában. A tulipán levelei keresztezik egymást, így ez a tulipán meddő, azaz már nem tudja befogadni az új életet.

A KÉP HELYE: A tulipánt gyakran ábrázolták fordított szívvel együtt, ami a férfi és a nő egységének jelképe. Nem véletlen tehát, hogy éppen női bútorra került rá ez a virág (tulipános láda). A menyasszony ebben a ládában gyűjtötte ruháját, ágyneműjét, amit a házasságba magával vitt. A ládára festett tulipán jelképezhette a menyasszony elvesztett szüzességét is.

FORMA, ALAK, SZÍN, MÉRET: Különböző méretű, formájú és színű tulipánokkal a nők különböző életszakaszait lehet megidézni. E szerint eldönthetjük, hogy éppen melyik életszakaszt, élethelyzetet szeretnénk erősíteni ezzel a jelképpel.

 

 

Ha szeretnéd követni az oldal eseményeit:
IRATKOZZ FEL! >>>

További kapcsolódó tartalmak

Mandala mantra >>>
Mi a mandala? >>>
Blog gyűjtemény >>>


Rólunk    Kapcsolat    Jognyílatkozat    Adatvédelem    Extra infó    Regisztráció      Belépés      Kilépés