mandala fömenu
mandala
mandala
mandala
mandala
mandala
mandala
Mandala menu2
Mandala menu2
Mandala menu2
Mandala menu2
Mandala menu2
Mandala menu2

ALKOTNI VÁGYOM

Az oldal tartalmának a lényege, hogy ALKOSS!
Minden azért készült ezen a felületen, hogy LÉTREHOZZ!

mandala

A mandala megalkotása különleges módon hat a szellemre és a lélekre. Az ősi, archetipusok formáival, és a színekkel (melyek tudattalanunkban gyökereznek) való foglalatosság pozitív hatással van ránk. Az alkotás folyamata már önmagában véve egy meditációs folyamat, mely alatt eltávolodunk a mindennapi világunktól, megnyugszunk, ellazulunk, váratlan, segítő gondolatok, érzések bukkannak fel bennünk, és tágabb összefüggéseiben láthatjuk önmagunkat és a világunkat. A mandala elkészítése után megnő az energiaszintünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk, lelkesebbek és motiváltabbak leszünk a belsőerő megtapasztalásának köszönhetően. A játékos önfelfedezés mandala segítségével személyes fejlődéshez, gyógyulás elősegítéséhez, és kiegyensúlyozott, boldog életvitel felé vezet.

Lehetőségeid persze itt is megmaradnak. Elképzelhető, hogy azt mondod, hogy „én nem tudok rajzolni”, ekkor színezhetsz felületeket. Az is lehet, hogy rájössz, hogy azért egy négyzetet, kört, háromszöget, vonalat és pontot én is ide tudok illeszteni. Ekkor akár rajzolhatsz is.

Ha alkotni vágysz, akkor javaslom, hogy azzal kezd, amiben otthon érzed magad, amiről úgy érzed, hogy abban jó, jobb vagy.

Alkotáshoz javaslom először a képességed felmérését. Egyszerűen tisztázd le, hogy mire vagy képes.
Ha ez megvan, akkor keresd meg, hogy mit szeretnél elérni. Ha ez is tiszta, akkor gondold végig, hogy milyen lépcsőkön kell ahhoz végig menned, hogy valóban elérd a célod. Persze lesz itt olyan, amire nem gondoltál, ezért ezt a tervet folyamatosan tartsd szem előtt. Folyamatosan vizsgáld felül.
(Ha ez megvan, ez az egész folyamat, akkor engedd el…és pusztán csak alkoss!)

Jung fedezte fel, hogy a mandalák rajzolása, festése, tervezése, vagy megalkotása az egyéniség kialakulási folyamatának, az individuációnak a természetes része. Ő arra biztatta pácienseit, hogy szabadon áramló képzeletükkel alkossanak mandalát, minden tudatos tervezés nélkül. Így hozzanak létre un. spontán mandalákat.

Az alkotásom lehetséges módja így kettéválik. Lehetséges létrehozni un. kötött és szabad formát.
A kötött formába tartozik a már évezredes múltra vissza tekintő mandalák. Melyeket pl. a buddhisták is készítenek.

mandala

A szabad forma, vagy szabad alkotás ilyenfajta rendezettsége ugyan létezhet, mint a tisztán kötött formaiság, de ez nem egyetemleges. Ezt a formát magam készítem, ez az én rendszeremet jelenti. Ez az én lelkem születése. Ez a formaiság eljuthat a teljesen szabad formához, a spontán alkotás művészetéhez.  Ilyen lehetséges alkotás a mandalák esetében az un. ZENDALA.

mandala

Hogyan kezdjek hozzá?
Minden egyetlen lépéssel kezdődik!
Kezd el most! Lépj! Vedd elő a fehér papírt, a ceruzát. Vegyél elő egy CD lemezt. Tedd a papírra, rajzold körbe.
A TÉR már adott is.
Innentől már SZABAD vagy! Most már önmagadat teheted bele ebbe a térbe.

De lehet, hogy te körzővel szeretnél dolgozni. Esetleg egy sablonnal.
Ha eszközzel dolgozol, akkor készíts elő: körzőt, vonalzókat, radírt, ceruzát, és persze a papírt.

Az alkotást elkezdeni leginkább egyedül érdemes. Akkor, amikor csend van, amikor benned harmónia van. Esetleg használhatsz valamilyen kellemes, inspiráló zenét. Figyelj a fényre, a világításra. Jómagam még azt is javaslom, hogy rendszeresen rajzolj, és a rendszer vissza fogja adni a biztonságot. Biztonságot a saját tudásodban, abban, hogy most LÉTREHOZHATSZ, hogy magadban legyél, és ott boldogságot találj, a meditációdban.

A mandalának a közepe, belső köre, ami én magam vagyok.
A következő kör a tudatalatti köre, majd a legkülső kör következik. Nevezzük őt a személyiség körének. A formák, a színek, az elhelyezkedés és a tér maga is mind eszközként szolgálhat, alkalmazd őket!

Amikor alkotsz, először figyelj magadra. Figyeld meg, hogy mi jelenik meg benned. Majd ezt az egészet engedd el. Egyszerűen csak ÉLVEZD! Az elkészült alkotásban minden benn lesz. Minden csodás, minden belső harmóniád.

Szoktam mondani csoportos alkotásoknál, hogy „nincs elrontott kör, nincs elrontott vonal”. Mindig, minden szükségszerű. Ami létrejön, az a te belső szépséged. Csodáld hát meg ezt a teljességet.

Az alkotást csak egyszer kell elkezdeni! Tedd meg hát az első lépést!

További kapcsolódó tartalmak

Mandala mantra >>>
Mi a mandala? >>>
Blog gyűjtemény >>>


Rólunk    Kapcsolat    Jognyílatkozat    Adatvédelem    Extra infó    Regisztráció      Belépés      Kilépés